Странице

четвртак, 19. мај 2016.

UŠTIPCI (mekike)

Postoji više recepata za uštipke, ali ih ja, moram priznati najčešće pravim na ovaj način. Jednostavno, brzo, bez zamazivanja ruku testom, a što je najvažnije, uopšte ne upijaju masnoću, mekane kao "duša". Često ih spremam a najčešće za večeru, kada nemam dovoljno hleba a i uz hleba...


Potrebno je:
oko 350- 400 gr brašna
1 celo jaje
1/2 kocke svežeg kvasca
(može i suvi u zamenu)
oko 3 dl vode ili mleka
1-2 kašičice šećera
1-2      "      soli i
ulja za prženje
Priprema:
             U veći sud  za mućenje rastopite kvasac u 1 dl mlakog mleka, dodajte jaje, šećer, so, brašno i uz dodatak mlake vode ili mleka oko 2 dl, mutite mikserom (sa dodatkom za mućenje testa), nekoliko minuta, sve dok se ne dobije gustina testa, koje se može vaditi kašikom. Pogledajte kako izgleda:

         Umućeno testo pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu dok ne naraste, oko pola sata.

          Testo vadite kašikom i pržite na zagrejanom ulju. Kašiku predhodno umočite u ulje, kako biste lakše skinuli testo drugom kašikom. Uštipci brzo narastu i za vrlo kratko vreme budu isprženi.
         Uštipke služite sa sirom, džemom, prah šećerom i sl. Naravno dobro je popiti uz njih jogurt, kiselo ili obično mleko i sl. Sve je stvar ukusa i želje. Uživajte!

Нема коментара:

Постави коментар