Странице

четвртак, 19. мај 2016.

KROFNE

Za Srpsku novu godinu, pravila sam srpske krofne i u jednu od njih "gurnula" dinar. Bili mi ćerka i zet i naravno moji unuci, i tako ih, onako vruće, mekane i vazdušaste, brzo smazali, kako bi neko pronašao dinar. Zet je zagledao i kad nanjušio gde je "para", dao znak starijem unuku i on sav srećan, izvadio dinar.
          A sada, da pređem na recept. Nikada nisam pravila krofne sa oštrim brašnom, a sada sam, ali sliučajno, uzela kesu na kojoj piše brašno tip 400, ali nisam odmah primetila da je oštro, već kada sam ga zamesila. Na kraju je rezultat bio... nije važno što je oštro, važno je da je belo i da se sve brzo pojelo!
          Potrebno je:
500 g brašna
50 g margarina
2 žumanca i 1 celo jaje
50 g kristal šećera
100 g prah šećera
oko 4 dl mleka
20 g kvasca
kesica-dve vanilin šećera
malo soli
         Priprema:

         U sud za mešenje stavite brašno, dodati jaje i žumanca, kristal šećer, malo soli, rastopljen margarin, rendanu limunovu koru i predhodno nadošli kvasac. Sve ovo mešati varjačom (ja sam koristila mikser sa dodatkom za testo), dok se testo ne počne odvajati od varjače i suda, odnosno, dok se počnu pojavljivati mali mehurići u testo. Zatim pokriti sud krpom i ostaviti da naraste. Izručiti nadošlo testo na radnu površinu, koju ste posuli brašnom, i lagano oklagijom razvucite testo debljine prsta i čašom vadite krofne. Ostavite ih još pola sata da odmore (narastu) i potom ih pržite na zagrejanom ulju, prvo poklopljene a drugu stranu otklopljene. Uvaljajte ih u prah šećer zamirisan vanilom.

Нема коментара:

Постави коментар