Странице

понедељак, 16. мај 2016.

Barena paprika


Spremanje zimnice je tradicija u mojoj porodici. Svaka domaćica ima svoj recept i način spremanja.
Barenu paprika somborku spremam po istom receptu godinama koji sam nasledil.

Potrebno je:

7-10 kg paprika somborki ( može i babura)
seckani beli luk
seckani list peršuna

Za smesu za barenje:

3 litra vode
1  litra sirćeta sa 9 % sirćetne kiseline
1/2 litra ulja
250 gr soli
250 gr šećera
1 kesica bibera u zrnu

Priprema:

Paprike očistiti od drškica  i semena, oprati i dobro ocediti sa otvorom na dole.
Iseckati beli luk i peršun ( svaka domaćica koristi po svom ukusu)
Tegle i metalne zatvarače oprati staviti u pleh, rernu ugrejati na 100 stepeni, staviti tegle i zatvarače i grejati 30 minuta.
Smesu za barenje staviti u sud da provri, kad provri staviti desetak paprika( zavisi od veličine posude)  , bariti samo da pusti 1-2 ključa ne sme da budu premekane. Barene paprike vaditi  u posudu ( da malo stanu u posudi) pa u teglu, svaki red posipati po želji sa seckanim belim lukom i peršunom.
 Kad se tegla napuni , paprike unakrsno  pritisnuti sa drvcetom za ražnjiće, i napuniti teglu sa vrelom smesom gde se barile paprike ( jako je bitno da smesa ključa  kad se sipa u tegle). Tegle dobro zatvoriti, pokriti stolnjakom i ostaviti  dok se ne ohlade.
 







Нема коментара:

Постави коментар