Svake godine za zimnicu spremam neku vrstu ljutenice, neko to zove
apetitka, nije važno uostalom kako se u kom kraju naziva, ali je važno
da je ljuto (jer ljuto pospešuje varenje) a i otvara apetit. Ove godine
sam spremala ovako:
Potrebno je:
1/2 kg.ljutih kožara-rog papričica (može i obične ljute)
4 kg crvenog paradajza
2 dl ulja
1 dl vinskog sirćeta (može i običnog)
100 gr šećera soli po ukusu
n3koliko čena belog luka i
list peršuna
Priprema:
Operite i iseckajte ljute papričice, crveni paradajz operite, oljuštite (lakše se ljušte ako ih na kratko stavite u vrelu vodu), isekajte ga na krupnije komade, beli luk očistite i iseckajte (ne baš sitno) a peršun operite i takođe naseckajte.
Stavite u šerpu ulje, sirće , šećer i so da provri pa
dodajte ljute papričice. Krčkajte ih 5-10 min. mešajući dok paprika ne
omekša.
Zatim dodajte seckan paradajz i pustite da krčka oko pola sata, mešajući s' vremena na vreme. Kada tečnost poprilično uvri, tj. ispari, dodajte beli luk i list peršuna.
Potrebno je:
1/2 kg.ljutih kožara-rog papričica (može i obične ljute)
4 kg crvenog paradajza
2 dl ulja
1 dl vinskog sirćeta (može i običnog)
100 gr šećera soli po ukusu
n3koliko čena belog luka i
list peršuna
Priprema:
Operite i iseckajte ljute papričice, crveni paradajz operite, oljuštite (lakše se ljušte ako ih na kratko stavite u vrelu vodu), isekajte ga na krupnije komade, beli luk očistite i iseckajte (ne baš sitno) a peršun operite i takođe naseckajte.
Zatim dodajte seckan paradajz i pustite da krčka oko pola sata, mešajući s' vremena na vreme. Kada tečnost poprilično uvri, tj. ispari, dodajte beli luk i list peršuna.
Gotovu ljutenicu sipajte u dobro oprane vruće tegle, odmah
zatvorite plastičnim poklopcem i unijte u ćebe, tj. ušuškajte, kako bi
se postepeno hladile.
Нема коментара:
Постави коментар