Странице

субота, 14. мај 2016.

6 jela s kupusom

Kupus je jedna od najzdravijih namirnica koja blagotvorno deluje na ljudski organizam. Pripremite ga na sasvim nove načine. Za vas smo izdvojili 6 sjajnih recepata.
 
 
 
PITA KUPUSARA

POTREBNO JE
1 glavica svežeg kupusa srednje veličine, 500 g kora za pitu, ulje, suvi biljni začin, so, biber
PRIPREMA
Kupus isecite na rezance, začinite i dinstajte na ulju dolivajući povremeno pomalo vrele vode dok ne omekša. Složite tri kore, svaku poprskajte uljem i na treću koru ravnomerno rasporedite deo fila od kupusa, pa uvijte u rolnu. Tako radite dok ne utrošite sav materijal. Rolne ređajte u podmazani pleh i poprskajte smesom od tople vode i ulja. Pecite dok ne porumene.
 
KUPUS S FLEKICAMA
POTREBNO JE
1 glavica kupusa, šoljica ulja, 500 g brašna, 2 jajeta, malo šećera, so, biber
PRIPREMA
Kupus isecite na tanke rezance i propržite ga na zagrejanom ulju sa malo šećera. Sipajte malo mlake vode i dinstajte dok kupus ne omekša. Za flekice zamesite jaja, brašno, so sa malo vode i razvucite tanku koru. Ostavite je da se osuši, a zatim je isecite na kocke. Flekice obarite u posoljenoj vodi i procedite. Uprženom kupusu dodajte flekice, posolite ga i pobiberite, pa izmešajte i služite. Po želji možete da pospete seckanim peršunom.
 
ŠUMADIJSKI SVADBARSKI KUPUS
POTREBNO JE
3 kg kupusa, 300 g svinjskog mesa, 300 g telećeg mesa, 300 g jagnjećeg mesa, 300 g pilećeg mesa, 300 g suvih rebaraca, 100 g slanine, 1 kg crnog luka, šolja i po ulja, lovorov list, začinska paprika
Priprema
Luk seckan na rebarca propržite na ulju, dodajte začinsku papriku, promešajte i skinite s vatre. Kupus iseckajte na krupne kriške. U zemljani lonac ređajte red kupusa, red prženog luka, red mesa i nastavite tako da slažete dok ne utrošite sve namirnice. Na površini poređajte kupus, prelijte vodom. Stavite biber, lovor i kuvajte na tihoj vatri oko 12 časova.
 
FINA MUSAKA
POTREBNO JE
1 veća glavica kupusa, 500 g mlevenog mesa, 2 kocke za supu, 100 g suve slanine, kašika prezli, 2 jajeta, 30 g maslaca, pola šoljice paradajz pirea, ulje, so, biber, suvi biljni začin
PRIPREMA
Očišćen kupus isecite na krupne komade i skuvajte u vodi sa kockom za supu. Na zagrejanom ulju propržite meso, dodajte seckanu slaninu, so i biber, pa promešajte i skinite s vatre. Zatim meso sastavite sa umućenim jajima i promešajte. U podmazan sud ređajte red kupusa, red mesa i tako dok ne utrošite materijal. Paradajz pire razredite sa malo vode u kojoj se kuvao kupus i prelijte preko musake. Pospite prezlama i komadićima maslaca. Pecite je oko 45 minuta na 180 stepeni. 

Нема коментара:

Постави коментар