Странице

четвртак, 19. мај 2016.

Baklava sa višnjama

Potrebno je:
1/2 kg kora za pitu (baklavu)
2 jaja
1 1/2 šolje šećera
1/2 šoljice ulja
1 čaša kiselog mleka
1 pr. za pecivo
150 gr seckanih oraha
oko 1/2 kg. višanja
oko 50 gr suvog grožđa
vanilin šećer
cimeta po želji
Za sirup: 200 gr šećera, 4 dl vode, limun i vanilin šećer
Priprema:
            Za fil umutite jaja sa šećerom, dodajte ulje , pr. za pecivo i kiselo mleko. Orahe sitno iseckajte i pomešajte ih sa suvim grožđem, vanilim šećerom i cimetom. Višnjama izvadite koštice. Za preliv baklave kuvajte šećer sa vodom oko 20 minuta, pa dodajte isečen limun na kolutove i vanilin šećer i sklonite.
            Na podmazan pleh stavite koru, poprskajte je uljem, stavite drugu koru, premažite sa malo fila, preko fila pospite malo suve mešavine, pa poređajte malo višnje. Tako ponavljajte sve dok ne utrošite sve kore. Poslednju koru isecite na rombove i premažite ostatkom fila.

        Baklavu pecite oko 40 minuta u zagrejanoj rerni, odnosno dok ne porumeni. Pečenu baklavu prelijte mlakim sirupom. Ostavite da upije svu tečnost, dobro je rashladite i uživajte!

Нема коментара:

Постави коментар