Странице

понедељак, 16. мај 2016.

Savijača od kopriva

Sastojci:
1/5 kg brašna
1 kašika ulja
4 dcl vode
250 gr mladih kopriva
250 gr pirinča
oko 1 dcl ulja
so i biber po ukusu
Priprema:
Napravimo testo od 1/5 kg brašna, kašike ulja i vode. Dobro ga izradimo i podelimo na 5-6 jufki. Svaku jufku premažemo uljem i ostavimo da se testo malo odmori. Kad se testo odmori od jufki ćemo napraviti-razvući kore u veličini đuveča u kojem će se peći pita.
Mlade koprive isečemo na rezance, posolimo i ostavimo da odstoje. Kad omekšaju i ispuste vodu treba ih dobro ocediti. Pirinač obarimo u slanoj vodi i ocedimo ako ima više vode. Paziti da se pirinač ne raskaši. Kad barimo pirinač obično stavimo tri puta više vode od količine pirinča ( u ovom slučaju na 250 gr pirinča stavimo 7,5 dcl vode). Sjedinimo koprive i pirinač mešajući dok se sastojci ravnomerno ne raspodele. Dodamo ulja po ukusu i ako je potrebno dosolimo.
Đuveč podmažemo uljem, na dno spustimo prvu koru koju poprskamo uljem, stavimo nadev od kopriva, sledeću koru koju poprskamo uljem i tako redom do poslednje kore. Poslednja kora se ovlaži vodom, ugužva i potom prekrije zadnji sloj nadeva. Popskamo savijaču sa uljem i presnu isečemo na kocke. Tada je pečemo u zagrejanoj rerni na 250 stepeni do pola sata. Gotovu pitu poprskamo hladnom vodom, prekrijemo krpom i nakon kraćeg vremena toplu služimo.
Napomena: Ako koristimo tanke kupovne kore treba nam oko 500 gr kora. Preko prve kore stavimo malo nadeva, a zatim stavljamo po dve kore poprskane uljem između nadeva.
Umesto mlade koprive možemo koristiti na rezance sečen spanać ili blitvu.

Нема коментара:

Постави коментар