Странице

четвртак, 19. мај 2016.

Kompot od šljiva

Svake godine, između ostalog, za zimu ostavljam i kompote. Moram priznati, da ni od prošle godine nismo sve pojeli, ali jednostavno, šljive moram iskoristit, pošto sam kuvala od njih džem, pa sam odvojila one malo čvršće za kompot. Ja skoro sve kompote pravim po jednom, svom, već oprobanom receptu i nikada, bar do sada, nije bilo ikakvih problema.
            Naravno, dobro operem šljive i svaku izbockam iglom na nekoliko mesta (da ne bi popucale) prilikom pasterizovanja. Poređam ih u potpuno čiste tegle ( od 850 g) i samo jednu napunim hladnom vodom. Zatim izručim vodu iz nje i zavisno koliko tegli ukupno imam, izračunam koliko mi je vode ukupno potrebno. Stavim, dakle, svu potrebnu vodu u šerpu, i dodam šećera (po 5 kašika na svaku teglu) i zagrejem dok se šećer ne otopi. Napunim tegle tečnošću, dobro zatvorim hermetičkim zatvaračem, stavim u pogodan sud sa vodom i pasterizujem, tj. grejem vodu skoro do tačke ključanja a onda smanjim i ostavim da tako voda bukvalno struji (a ne ključa) oko 15 minuta. Onda sklonim i ostavim da tegle tako stoje u sudu sa vodom, dok se ne ohlade.
            U jednoj tegli sam pomešala šljive sa dinjama, videću kako je ispalo, kada budem probala kompot.

Нема коментара:

Постави коментар