Svake godine, između ostalog, za zimu
ostavljam i kompote. Moram priznati, da ni od prošle godine nismo sve
pojeli, ali jednostavno, šljive moram iskoristit, pošto sam kuvala od
njih džem, pa sam odvojila one malo čvršće za kompot. Ja skoro sve
kompote pravim po jednom, svom, već oprobanom receptu i nikada, bar do
sada, nije bilo ikakvih problema.
Naravno, dobro operem šljive i svaku izbockam iglom
na nekoliko mesta (da ne bi popucale) prilikom pasterizovanja. Poređam
ih u potpuno čiste tegle ( od 850 g) i samo jednu napunim hladnom
vodom. Zatim izručim vodu iz nje i zavisno koliko tegli ukupno imam,
izračunam koliko mi je vode ukupno potrebno. Stavim, dakle, svu potrebnu
vodu u šerpu, i dodam šećera (po 5 kašika na svaku teglu) i zagrejem
dok se šećer ne otopi. Napunim tegle tečnošću, dobro zatvorim
hermetičkim zatvaračem, stavim u pogodan sud sa vodom i pasterizujem,
tj. grejem vodu skoro do tačke ključanja a onda smanjim i ostavim da
tako voda bukvalno struji (a ne ključa) oko 15 minuta. Onda sklonim i
ostavim da tegle tako stoje u sudu sa vodom, dok se ne ohlade.
Нема коментара:
Постави коментар