Paradajz, pripremljen na ovaj način, bez dodavanja konzervansa, salicila
i sl. može trajati i dve godine, bez da mu nešto fali. Zimi ga možete
koristiti za pripremu sosa od paradajza, kao dodatak raznim jelima a
možete ga davati i deci da ga piju...
Potrebno je:
10 kg paradajza
soli po ukusu
ulja po potrebi
Priprema:
Zreo i zdrav paradajz dobro operite i sameljite na mašini
za odvajanje ljuski i semena. Ukoliko nemate takvu mašinu, onda ga
oljuštite pa sameljite na običnoj mašini za meso ali sa gustom rešetkom.
Lakše ćete skinuti ljusku sa paradajza, ukoliko ga na kratko stavite u
vrelu vodu, pa u hladnu.
Mleveni paradajz stavite u veći sud i kuvajte ga najmanje 1 h pa i više,
kako bi isparilo što više tečnosti. U toku kuvanja ga posolite po
ukusu. Za to vreme neka vam u rernu stoje dobro oprane flaše, kako bi
bile sterilisane. Kuvan vruć paradajz sipajte u vruće flaše, nalijte
malo ulja i dobro ih zatvorite. Flaše što bolje "ušuškajte" kako bi što
duže bile tople. Tek kada se potpuno ohlade, smestite ih u ostavu za
zimnicu.
Нема коментара:
Постави коментар