Странице

четвртак, 19. мај 2016.

LEPINJICE

U vreme inflacije, devedesetih, kada su nam prodavnice bile prazne, i kada smo čekali u redu za hleb i mleko, moje ruke su najčešće bile u brašnu. Pored drugih jevtinih đakonija, vrlo često sam pravila ove lepinjice (tako sam ih ja nazvala), a izuzetno se brzo spremaju. I danas, ako mi se desi da sam u manjku sa hlebom, setim se njih, i za tili čas večera je na stolu. A može i za doručak, zašto da ne!?
             Potrebno je:
             2 jaja
             grudva sira sa malo presolca ili jogurta
             puna kašičica sode bikarbone
             brašna po potrebi
             ulje ili mast za prženje
             Priprema:
             U sud stavite jaja, sir, presolac ili jogurt, sodu bikarbonu i brašno koliko da se zamesi testo, ni tvrdo ni meko. Od testa napravite valjak i isecite ga na komade veličine jajeta. Svaki komad razvucite oklagijom što tanje možete (debljine 2-3 mm).

           Svaku koru (lepinjicu) posebno  ispržite na zagrejanom ulju ili masti, po desetak sekundi s jedne i druge strane.
             Ispržene slažite jednu preko druge na tanjir i služite sa ajvarom, sirom, džemom ili čime god, po vašoj želji.
             Ah, da, zaboravih da vam kažem, ja sam nekada od ovakvog testa pravila i slane krofne, s tim, što sam razvlačila testo u koru, debljine 1 cm, vadila čašom krofne i pržila ih. Unutra budu šuplje i tako fino narastu dok se prže. 

Нема коментара:

Постави коментар