U vreme inflacije, devedesetih, kada su nam prodavnice bile prazne, i
kada smo čekali u redu za hleb i mleko, moje ruke su najčešće bile u
brašnu. Pored drugih jevtinih đakonija, vrlo često sam pravila ove
lepinjice (tako sam ih ja nazvala), a izuzetno se brzo spremaju. I
danas, ako mi se desi da sam u manjku sa hlebom, setim se njih, i za
tili čas večera je na stolu. A može i za doručak, zašto da ne!?
Potrebno je:
2 jaja
grudva sira sa malo presolca ili jogurta
puna kašičica sode bikarbone
brašna po potrebi
ulje ili mast za prženje
Priprema:
U sud stavite jaja, sir, presolac ili jogurt, sodu bikarbonu i brašno koliko da se zamesi testo, ni tvrdo ni meko. Od testa napravite valjak i isecite ga na komade veličine jajeta. Svaki komad razvucite oklagijom što tanje možete (debljine 2-3 mm).
Svaku koru (lepinjicu) posebno ispržite na zagrejanom ulju ili masti, po desetak sekundi s jedne i druge strane. Ispržene slažite jednu preko druge na tanjir i služite sa ajvarom, sirom, džemom ili čime god, po vašoj želji.
Ah, da, zaboravih da vam kažem, ja sam nekada od ovakvog testa pravila i slane krofne, s tim, što sam razvlačila testo u koru, debljine 1 cm, vadila čašom krofne i pržila ih. Unutra budu šuplje i tako fino narastu dok se prže.
Potrebno je:
2 jaja
grudva sira sa malo presolca ili jogurta
puna kašičica sode bikarbone
brašna po potrebi
ulje ili mast za prženje
Priprema:
U sud stavite jaja, sir, presolac ili jogurt, sodu bikarbonu i brašno koliko da se zamesi testo, ni tvrdo ni meko. Od testa napravite valjak i isecite ga na komade veličine jajeta. Svaki komad razvucite oklagijom što tanje možete (debljine 2-3 mm).
Svaku koru (lepinjicu) posebno ispržite na zagrejanom ulju ili masti, po desetak sekundi s jedne i druge strane. Ispržene slažite jednu preko druge na tanjir i služite sa ajvarom, sirom, džemom ili čime god, po vašoj želji.
Ah, da, zaboravih da vam kažem, ja sam nekada od ovakvog testa pravila i slane krofne, s tim, što sam razvlačila testo u koru, debljine 1 cm, vadila čašom krofne i pržila ih. Unutra budu šuplje i tako fino narastu dok se prže.
Нема коментара:
Постави коментар