Paradajz i paprike uvek možete da ostavite za zimu. Možda ne u
velikim količinama, ali će se neponovljivi domaći ukus osetiti u svakoj
tegli koju otvorite.
JEDNOSTAVNI AJVAR
POTREBNO JE
8 kg paprika, 0,4 dl ulja, so
PRIPREMA
Paprike ispecite, oljuštite, očistite od semena i peteljki, pa ostavite da se preko noći ocede. Sutradan ih sameljite, posolite i stavite da se prže na zagrejanom ulju. Ajvar neprestano mešajte dok sva tečnost ne uvri. Potom ga razlijte u vrele tegle, stavite u toplu rernu na desetak minuta, a onda rernu isključite i ostavite tegle da u njoj prenoće. Sutra zalijte svaku teglu s nekoliko kašika vrelog ulja i čvrsto zatvorite.
ZELENI AJVAR OD PARADJZA
POTREBNO JE
5 kg zelenog paradajza, 0,5 kg rena, 0,75 kg senfa, 1 l ulja, so
PRIPREMA
Sameljite paradajz u multipraktiku, pa kašu stavite u gazu i ostavite da se cedi 24 sata. Sutradan u masu dodajte naribani ren, senf i so, pa polako mešajući, kao majonez, dodajte ulje. Kada dobijete homogenu masu, preručite je u manje tegle i povežite.
PAPRIKE U SENFU
POTREBNO JE
30 crvenih mesnatih babura, 2,5 dl alkoholnog sirćeta, 2,5 dl vode, 2,5 dl ulja, 2 kašike šećera, kašika soli, biber, lovorov list, 500 g senfa
PRIPREMA
Paprike očistite i isecite na deblje trake. U široj šerpi prokuvajte sirće, šećer, so, biber u zrnu i lovorov list i, dok je još vrelo, dodajte toliko isečenih paprika da prekriju dno posude. Svaku turu paprika kuvajte po 10 minuta povremeno mešajući. Paprike vadite rešetkastom varjačom, stavite da se ocede i ohlade. Mikserom umutite senf i ulje, dodajući ulje kao kada pravite majonez. U dobro umućen senf dodajte ohlađene paprike, lagano izmešajte, pa složite u tegle.
PINĐUR
POTREBNO JE
10 kg što debljih i mesnatijih crvenih paprika, 5 kg paradajza, 3 kg plavog patlidžana, 400 ml ulja, 2 kašike esencije, 100 g šećera, 4 pune kašičice soli, list celera, peršun
PRIPREMA
Paprike ispecite, poređajte u lonac i poklopite da se potpare. Oljuštite ih, kratko ocedite i sameljite na mašini za meso. U međuvremenu stavite plavi patlidžan da se peče 20 minuta u vreloj rerni. Ohlađen patlidžan oljuštite i sameljite kao papriku. Paradajz isecite na kriške, kuvajte ga bar dvadesetak minuta, potom propasirajte i dodajte u lonac s paprikom i patlidžanom. Sve kuvajte najmanje dva i po sata, a onda posolite i dodajte ulje. Dobro ukuvan pinđur sklonite s vatre i dodajte dve kašike esencije. Promešajte i vrelo sipajte u prethodno dobro zagrejane tegle. Zatvorite tegle, pokrijte ćebetom i ostavite da se dobro ohlade.
LJUTENICA
POTREBNO JE
4 kg patlidžana, 4 kg crvenih mesnatih paprika, 6 ljutih feferona, 0,5 l ulja, 120 g šećera, 300 ml voćnog sirćeta, 8 čenova belog luka, so
PRIPREMA
Oljuštite patlidžane i stavite ih u vrelu vodu da se kratko blanširaju. Ocedite ih, isecite na štapiće, a paprike i feferone operite i dobro obrišite. Na rešetki rerne zagrejane na 220 stepeni ispecite paprike i feferone povremeno ih okrećući. Pečene paprike ostavite da se potpare, pa ih oljuštite, očistite od semena i isecite na trake. U šerpi zagrejte polovinu ulja i na njemu pržite patlidžane dok ne omekšaju, a onda dodajte paprike. Pržite uz mešanje, pa dodajte šećer, sirće, naseckan beli luk i so. Kuvajte na tihoj vatri još pola sata, vruće razlijte u tegle i stavite na pola sata u rernu zagrejanu na 80 stepeni. Kada ih izvadite, prelijte ljutenicu preostalim uljem, dobro zatvorite i ohladite.
SLAGANE PAPRIKE
POTREBNO JE
3 kg mesnatih babura, 3 kg kupusa, kesica bibera u zrnu, 100 g soli, 0,5 l vode, 0,5 l sirćeta
PRIPREMA
Papriku operite i isecite na deblje rezance, a kupus iseckajte što sitnije. U tegle naizmenično ređajte paprike i kupus, a između svakog reda stavite nekoliko zrna bibera. Od vode, sirćeta i soli skuvajte presolac, ohladite ga i njime prelijte povrće. Tegle zatvorite celofanom, a posle nekoliko dana proverite da povrće nije upilo presolac. Ako je potrebno, skuvajte novi i opet prelijte.
KISELE PAPRIKE
POTREBNO JE
3 kg babura, 1 l alkoholnog sirćeta, 3 l vode, 2 dl ulja, kašika soli, kašika šećera, biber u zrnu, beli luk
PRIPREMA
U velikoj šerpi pomešajte sve sastojke sem belog luka i bibera. Kada tečnost provri, ubacujte po osam paprika koje su dobro očišćene od semenki i kuvajte do tri minuta. Na dno tegle iseckajte dva čena belog luka i stavite nekoliko zrna bibera, pa na to ređajte barene paprike. Kad teglu napunite do pola, opet stavite biber i beli luk, a isto pospite i kada napunite teglu. Prelijte vrućim presolcem i zatvorite tegle.
MLEVENI PARADAJZ
POTREBNO JE
5 kg paradajza, veza celera, ljute papričice, konzervans, ulje, so
PRIPREMA
Zreo, ali ne prezreo paradajz operite, dobro obrišite i ostavite da se prosuši. Isecite ga na parčiće i sameljite na mašini za meso. Dodajte konzervans, po ukusu posolite i dobro promešajte. Listove celera operite, prosušite i sitno iseckajte, pa dodajte mlevenom paradajzu. Promešajte i sipajte u čiste, sterilisane i ohlađene flaše. Kada sipate paradajz, pazite da ne prepunite flaše, pa na vrh sipajte po pola kašičice ulja. Zatvorene flaše čuvajte na hladnom i mračnom mestu. Ako volite ljuto, u flašu stavite neku ljutu papričicu.
BARENE PAPRIKE
POTREBNO JE
5 kg žutih i crvenih babura, 1 l alkoholnog sirćeta, 1,5 l vode, 2 kašike soli, 3 kašike šećera, biber u zrnu, 200 ml ulja
PRIPREMA
Oprane i viljuškom izbockane paprike obarite u mešavini od sirćeta, vode, soli, šećera i ulja. Ređajte ih u tegle i dodajte u svaku nekoliko zrna bibera. Paprike prelijte presolcem u kojoj su se barile i čvrsto zatvorite tegle.
FEFERONI U ULJU
POTREBNO JE
feferoni, ulje
PRIPREMA
Izaberite feferone približno iste dužine. Dobro ih obrišite i prepolovite im peteljke. Poslažite ih u čistu teglu da budu stisnuti što gušće. Zalijte hladnim uljem i ostavite na policu. Kad potrošite feferone, ulje koje ostane koristite kao ljuti začin.
JEDNOSTAVNI AJVAR
POTREBNO JE
8 kg paprika, 0,4 dl ulja, so
PRIPREMA
Paprike ispecite, oljuštite, očistite od semena i peteljki, pa ostavite da se preko noći ocede. Sutradan ih sameljite, posolite i stavite da se prže na zagrejanom ulju. Ajvar neprestano mešajte dok sva tečnost ne uvri. Potom ga razlijte u vrele tegle, stavite u toplu rernu na desetak minuta, a onda rernu isključite i ostavite tegle da u njoj prenoće. Sutra zalijte svaku teglu s nekoliko kašika vrelog ulja i čvrsto zatvorite.
ZELENI AJVAR OD PARADJZA
POTREBNO JE
5 kg zelenog paradajza, 0,5 kg rena, 0,75 kg senfa, 1 l ulja, so
PRIPREMA
Sameljite paradajz u multipraktiku, pa kašu stavite u gazu i ostavite da se cedi 24 sata. Sutradan u masu dodajte naribani ren, senf i so, pa polako mešajući, kao majonez, dodajte ulje. Kada dobijete homogenu masu, preručite je u manje tegle i povežite.
PAPRIKE U SENFU
POTREBNO JE
30 crvenih mesnatih babura, 2,5 dl alkoholnog sirćeta, 2,5 dl vode, 2,5 dl ulja, 2 kašike šećera, kašika soli, biber, lovorov list, 500 g senfa
PRIPREMA
Paprike očistite i isecite na deblje trake. U široj šerpi prokuvajte sirće, šećer, so, biber u zrnu i lovorov list i, dok je još vrelo, dodajte toliko isečenih paprika da prekriju dno posude. Svaku turu paprika kuvajte po 10 minuta povremeno mešajući. Paprike vadite rešetkastom varjačom, stavite da se ocede i ohlade. Mikserom umutite senf i ulje, dodajući ulje kao kada pravite majonez. U dobro umućen senf dodajte ohlađene paprike, lagano izmešajte, pa složite u tegle.
PINĐUR
POTREBNO JE
10 kg što debljih i mesnatijih crvenih paprika, 5 kg paradajza, 3 kg plavog patlidžana, 400 ml ulja, 2 kašike esencije, 100 g šećera, 4 pune kašičice soli, list celera, peršun
PRIPREMA
Paprike ispecite, poređajte u lonac i poklopite da se potpare. Oljuštite ih, kratko ocedite i sameljite na mašini za meso. U međuvremenu stavite plavi patlidžan da se peče 20 minuta u vreloj rerni. Ohlađen patlidžan oljuštite i sameljite kao papriku. Paradajz isecite na kriške, kuvajte ga bar dvadesetak minuta, potom propasirajte i dodajte u lonac s paprikom i patlidžanom. Sve kuvajte najmanje dva i po sata, a onda posolite i dodajte ulje. Dobro ukuvan pinđur sklonite s vatre i dodajte dve kašike esencije. Promešajte i vrelo sipajte u prethodno dobro zagrejane tegle. Zatvorite tegle, pokrijte ćebetom i ostavite da se dobro ohlade.
LJUTENICA
POTREBNO JE
4 kg patlidžana, 4 kg crvenih mesnatih paprika, 6 ljutih feferona, 0,5 l ulja, 120 g šećera, 300 ml voćnog sirćeta, 8 čenova belog luka, so
PRIPREMA
Oljuštite patlidžane i stavite ih u vrelu vodu da se kratko blanširaju. Ocedite ih, isecite na štapiće, a paprike i feferone operite i dobro obrišite. Na rešetki rerne zagrejane na 220 stepeni ispecite paprike i feferone povremeno ih okrećući. Pečene paprike ostavite da se potpare, pa ih oljuštite, očistite od semena i isecite na trake. U šerpi zagrejte polovinu ulja i na njemu pržite patlidžane dok ne omekšaju, a onda dodajte paprike. Pržite uz mešanje, pa dodajte šećer, sirće, naseckan beli luk i so. Kuvajte na tihoj vatri još pola sata, vruće razlijte u tegle i stavite na pola sata u rernu zagrejanu na 80 stepeni. Kada ih izvadite, prelijte ljutenicu preostalim uljem, dobro zatvorite i ohladite.
SLAGANE PAPRIKE
POTREBNO JE
3 kg mesnatih babura, 3 kg kupusa, kesica bibera u zrnu, 100 g soli, 0,5 l vode, 0,5 l sirćeta
PRIPREMA
Papriku operite i isecite na deblje rezance, a kupus iseckajte što sitnije. U tegle naizmenično ređajte paprike i kupus, a između svakog reda stavite nekoliko zrna bibera. Od vode, sirćeta i soli skuvajte presolac, ohladite ga i njime prelijte povrće. Tegle zatvorite celofanom, a posle nekoliko dana proverite da povrće nije upilo presolac. Ako je potrebno, skuvajte novi i opet prelijte.
KISELE PAPRIKE
POTREBNO JE
3 kg babura, 1 l alkoholnog sirćeta, 3 l vode, 2 dl ulja, kašika soli, kašika šećera, biber u zrnu, beli luk
PRIPREMA
U velikoj šerpi pomešajte sve sastojke sem belog luka i bibera. Kada tečnost provri, ubacujte po osam paprika koje su dobro očišćene od semenki i kuvajte do tri minuta. Na dno tegle iseckajte dva čena belog luka i stavite nekoliko zrna bibera, pa na to ređajte barene paprike. Kad teglu napunite do pola, opet stavite biber i beli luk, a isto pospite i kada napunite teglu. Prelijte vrućim presolcem i zatvorite tegle.
MLEVENI PARADAJZ
POTREBNO JE
5 kg paradajza, veza celera, ljute papričice, konzervans, ulje, so
PRIPREMA
Zreo, ali ne prezreo paradajz operite, dobro obrišite i ostavite da se prosuši. Isecite ga na parčiće i sameljite na mašini za meso. Dodajte konzervans, po ukusu posolite i dobro promešajte. Listove celera operite, prosušite i sitno iseckajte, pa dodajte mlevenom paradajzu. Promešajte i sipajte u čiste, sterilisane i ohlađene flaše. Kada sipate paradajz, pazite da ne prepunite flaše, pa na vrh sipajte po pola kašičice ulja. Zatvorene flaše čuvajte na hladnom i mračnom mestu. Ako volite ljuto, u flašu stavite neku ljutu papričicu.
BARENE PAPRIKE
POTREBNO JE
5 kg žutih i crvenih babura, 1 l alkoholnog sirćeta, 1,5 l vode, 2 kašike soli, 3 kašike šećera, biber u zrnu, 200 ml ulja
PRIPREMA
Oprane i viljuškom izbockane paprike obarite u mešavini od sirćeta, vode, soli, šećera i ulja. Ređajte ih u tegle i dodajte u svaku nekoliko zrna bibera. Paprike prelijte presolcem u kojoj su se barile i čvrsto zatvorite tegle.
FEFERONI U ULJU
POTREBNO JE
feferoni, ulje
PRIPREMA
Izaberite feferone približno iste dužine. Dobro ih obrišite i prepolovite im peteljke. Poslažite ih u čistu teglu da budu stisnuti što gušće. Zalijte hladnim uljem i ostavite na policu. Kad potrošite feferone, ulje koje ostane koristite kao ljuti začin.
Нема коментара:
Постави коментар