Странице

недеља, 12. јун 2016.

Pindžur

Recept za Pindžur - kako se pravi pindjur zimnica od paradajza i paprike
Recept za Pindžur – kako se pravi pindjur
Zimnica od paradajza i paprike koju svi vole 

Pindjur se lako sprema. Priprema pindjura nalikuje donekle pripremi ajvara. Postoje dva puta, ukusniji i teži, i brži i manje ukusan. Teži put zahteva da se priprema pindžura radi sa pečenim paprikama, koje se nakon pečenja oljušte. Isto tako i paradajz se peče na roštilju. Time se dobija karakterističan ukus pečenog povrća, koji posebno dolazi do izražaja kod paprike.
Drugi recept za pindžur, onaj lakši i brži zahteva da se paprika ispeče u tiganju ili rerni. U svakom slučaju oba recepta za pindjur će poslućiti svrsi.
.

Sastojci za pindžur

3 kg crvene slatke paprike
2 kg paradajza
1 kg patlidžana
3-10 komada male ljute papričice
2-3 češnja beli luk
3 do 4 glavice crni luk
veza peršuna
veza celera
morska so
hladno ceđeno ulje
Sirće (obično, balsamiko sirće)
.

Pravljenje pindžura

Papriku ispeći, oljuštiti i iseći na deblje trake ili rezanca. Paradajz skuvati ili sipeći, oljuštiti od kožice, ispasirati i dodati u paprike.
Na ulju izdinstati dve do tri glavice crnog luka, dodati papriku, paradajz i kuvati do željene gustine.
Na kraju dodati krupnije iseckani beli luk, sirće, celer, peršun i so. Kratko promešati i sipati u tegle.
Tegle sa pindjurom tretirati kao pri pripemi ajvara ako hoćete da vam se pindjur duže održi – sterilizacija tegle, pasterizacija pindjura.
Opcije i trikovi za pripremu pindžura: Neko dodaje malo šećera da dobije slatkast ukus. Balsamiko sirće će vam ugustiti pindžur ako ga niste dobro ukuvali ili ako je vodenast. Pindžur bi trebalo da bude ljuta zimnica, i ljutina zavisi od ljutih papričica koje stavljate. Mnogo bolji ukus imaju male ljute crvene čili papričice od zelenih feferona. Ljutinu neko dobija i dodavanjem bibera. Zanimljiva varijanta je dodavanje pinjola.

Нема коментара:

Постави коментар