Pindjur se lako sprema. Priprema
pindjura nalikuje donekle pripremi ajvara. Postoje dva puta, ukusniji i
teži, i brži i manje ukusan. Teži put zahteva da se priprema pindžura
radi sa pečenim paprikama, koje se nakon pečenja oljušte. Isto tako i
paradajz se peče na roštilju. Time se dobija karakterističan ukus
pečenog povrća, koji posebno dolazi do izražaja kod paprike.
Drugi recept za pindžur, onaj lakši i
brži zahteva da se paprika ispeče u tiganju ili rerni. U svakom slučaju
oba recepta za pindjur će poslućiti svrsi.
.
Sastojci za pindžur
3 kg crvene slatke paprike
2 kg paradajza
1 kg patlidžana
3-10 komada male ljute papričice
2-3 češnja beli luk
3 do 4 glavice crni luk
veza peršuna
veza celera
morska so
hladno ceđeno ulje
Sirće (obično, balsamiko sirće)
.
Pravljenje pindžura
Papriku ispeći, oljuštiti i iseći na
deblje trake ili rezanca. Paradajz skuvati ili sipeći, oljuštiti od
kožice, ispasirati i dodati u paprike.
Na ulju izdinstati dve do tri glavice crnog luka, dodati papriku, paradajz i kuvati do željene gustine.
Na kraju dodati krupnije iseckani beli luk, sirće, celer, peršun i so. Kratko promešati i sipati u tegle.
Tegle sa pindjurom tretirati kao pri
pripemi ajvara ako hoćete da vam se pindjur duže održi – sterilizacija
tegle, pasterizacija pindjura.
Opcije i trikovi za pripremu pindžura:
Neko dodaje malo šećera da dobije slatkast ukus. Balsamiko sirće će vam
ugustiti pindžur ako ga niste dobro ukuvali ili ako je vodenast. Pindžur
bi trebalo da bude ljuta zimnica, i ljutina zavisi od ljutih papričica
koje stavljate. Mnogo bolji ukus imaju male ljute crvene čili papričice
od zelenih feferona. Ljutinu neko dobija i dodavanjem bibera. Zanimljiva
varijanta je dodavanje pinjola.
Нема коментара:
Постави коментар