Странице

недеља, 12. јун 2016.

čupavci

Sastojci:
Testo:
čaša - 200 ml.
4 žumanceta
2 čaše šećera
4 kašike vanilin šećera
1 čaša jogurta
1 čaša ulja
2 čaše brašna
1 kesica praška za pecivo
sneg od 4 belanceta
+ ako u testo stavite 200 - 300 gr. višanja ili malina dobićete divne voćne čupavce 
ili
možete da koristite koricu narandže ili limuna
Žumanca kratko umutite mikserom sa oba šećera, tako da se sve lepo pomeša. Pošto je to mnogo šećera za 4 žumanceta, nećete da dobijete onu lepu penastu masu nego žutu, zrnastu. Kada se sav šećer pomeša sa žumancima u tu homogenu zrnastu smesu dodajte jogurt pa umutite mikserom par minuta, dodajte nakon toga ulje, umutite opet i na kraju počnite da dodajete brašno pomešano sa praškom za pecivo i dalje muteći mikserom jer ćete tako da izbegnete grudvice. U ovoj fazi dodajte i voće ako se odlučite za taj dodatak.
Isključite mikser pa umešajte nežno varjačom čvrst  sneg od 4 belanceta.
Kada se smese povežu sipajte sve u pleh dimenzija 20x30 ako želite velike čupavce kao ja, ili neki veći ako želite manje, koji ste pokrili papirom za pečenje.
Pecite na 180 stepeni. Ja sam ovog puta pekla skoro 40 minuta, struja je bila slaba. Vi proverite čačkalicom testo posle pola sata, treba da izvučena iz sredine testa bude suva. Takođe, po sredini kolača korica može da se raspukne, ali to nije ništa strašno i neće da se vidi kasnije.
Pečeno testo izvadite iz rerne i ohladite. 
Isecite na 3 dela po kraćoj i 6 delova po dužoj strani, tako da bi trebalo da imate 18 većih čupavaca. Ako volite male čupavce morate da pečete testo u većem prehu jer je pečeno u ovom manjem prilično visoko, te ako kocke malih dimenzija budu previsoke, niti lepo izgledaju niti uopšte imaju izgled kockice. 
Svakako, možete sami da izaberete dimenzije svojih čupavih kockica.
Umak:
200 - 250 gr. šećera
250 gr. putera
100 gr. čokolade za kuvanje - ako volite belu čokoladu, možete da upotrebite nju i dobijete bele čupavce
100 - 150 ml. mleka - ako želite malo da osvežite kolač umesto mleka možete da koristite liker od kafe, liker od borovnice,  liker od maline , mleko aromatizovano konjakom, viskijem ili rumom - ja volim aromatične kolače i moji su čupavci uvek različiti :-) najdraži su mi oni sa likerom od maline i malinama u testu. Dobro, to skoro da i nisu pravi čupavci, ali čupavi su, verujte mi na reč :-)
Na pari zagrejte šećer i mleko ( ili drugu tečnost koju ste izabrali ) pa dodajte isečen na kockice puter. Ništa ne treba da vri, samo postepeno da se istope šećer i puter. Kada se to desi, dodajte čokoladu pa mešajte dok se i ona ne istopi. 
Ja smesu za umakanje sve vreme dok umačem čupavce držim u šerpi sa parom i vodom, u kojoj se grejala i tako sprečim da mi se umak ohladi i stegne jer tada čupavci slabije piju i manje su sočni, mada izgleda kao da je suprotno jer je ohlađena smesa tamnija i čini se kao da se bolje "hvata" za testo.
Uz pomoć dve viljuške umačite kocku po kocku u smesu. Slobodno ih lepo ntopite jer će smese za umakanje sigurno da bude dovoljno.
Za čupavost:
200 gr. kokosovog brašna
Kada kocku testa izvadite iz umaka spustite je u kokos i ukokosajte sa svih strana :-) tako dabude zaista čupava.
Nemojte nikada da čuvate čupavce u frižideru. U stvari, nemojte uopšte da ih čuvate :-).
 

Нема коментара:

Постави коментар