Странице

недеља, 12. јун 2016.

Čarobni pekmez od šljiva

4 kg. šljiva
oko 1 kg. šećera
3 kašičice cimeta
1,5 kašičica mlevenog karanfilića
1 limun
50 ml. ruma
Šljive raspolutite i izvadite im koštice, pa jednu trećinu rasporedite u šerpi. Pospite trećinom šećera, jednom kašičicom cimeta i sa 1/2 kašičice karanfilića, stavite preko tri tanke kriške limuna pa stavite ponovo šljive i ponovite sve još jednom i još jednom, dakle, u tri reda. Na kraju prelijte šljive rumom i stavite u rernu  zagrejanu na 120-130  i pecite nekih 6 sati. Ako imate neku moderniju napravicu za pečenje možete pekmez mnogo brže da spremite u njoj, ali meni je ovaj iz šporeta drag, drag mi je taj miris koji se satima neumorno širi kućom, uvlači se u sve stvari tako da na kraju pomislite da se nalazite u jednoj velikoj mirišljavoj tegli.
Proverite gustinu pekmeza tako što izvadite kašičicom malo na tacnu pa prohladite. Mi smo treću turu kuvale 7 sati jer je struja bila slaba, a i bilo je više šljiva. Šljive će ostati na površini a ispod njih će biti gušći sirup, izmešajte sve, limun je morate da vadite.
Sipajte u tople sterilisane tegle i zatvorite, pa pokrijte nekim ćebetom ili debljom krpom i ostavite do ujutru da se ohladi.
* Naravno, količinu možete da smanjite, ali tokom pečenja u rerni količine se drastično smanje. Od ove mere dobićete možda 2 tegle pekmeza i malo više, da se odmah pojede sa uštipcima ili pogačom :-).

Нема коментара:

Постави коментар