Čudesni uštipci iz davnine - totalno drugačiji
Uštipci su one hrskave reš pufnice danas tako omražene jer vole da piju ulje, da nam kvare liniju i ko zna šta sve još.
Sa današnje pozicije, iz ugla osobe koja se svim snagama i najhrabrije
što može bori protiv poremećaja u ishrani, mogu samo sa beskrajnom tugom
da se setim vremena kada nisam pitala da li je nešto prženo ili bareno,
koliko ima kalorija i da li sme da se kombinuje sa ovom ili onom
namirnicom. Da, sa velikom tugom se sećam i tadašnje sebe- vesele i
rumene, oble ali nikako debele devojčice koja je bez oklevanja pružala
ruke ka bakinoj metalnoj bosanskoj "ćasi" punoj taze isprženih, masnih i
hrskavih, ma savršenih uštipaka koji su rado primali u sebe i kajmak, i
sir i pekmez i šećer.
E, nauči čovek vremenom da je mera jedini uslov za zdrav i lep život.
Toliko smo rastrzani, nervozni, uskraćeni za toliko toga što
želimo...ako budem imala decu, spremaću im uštipke. Ne svakog dana,
možda ne svakog meseca. Ali bih volela da njihova lica budu rumena, obla
i radosna kao što su bila naša.
Ima nečeg u tim starim, jeftinim i domaćim jelima. Svi to nekako osećamo.
Pa i u toj bakinoj "ćasi", pola veka starijoj od mene.
Percepcija
zdravog života, pa samim tim i hrane, menja se brzinom kojom se menja
svet. Ja na te promene ne gledam sa mnogo blagonaklonosti. Ali ih ne
odbacujem. Život je to, život je poštovanje prošlosti i razumevanje
budućnosti.
Ovo je jedan vrlo, vrlo interesantan recept za uštipke bez kvasca i praška za pecivo.Verujem da će Vas postupak pripreme iznenaditi, a još više njihova penasta i šupljikava struktura. Nama su najbolji, najmekši, najbrži.
Obradujte sebe i svoju porodicu toplim doručkom na koji mirišu mnoga naša sećanja.
Sa najlepšim željama poklanjam Vam ovaj neobični recept:-)
Sastojci :
3 jajeta
1 /2 kg. brašna
prstohvat soli
1/2 l. vode
ulje za prženje
Žumanca umutite žicom pa dodajte u njih 1/2 litra tople vode ( neka bude baš topla ali ne vrela, jer ne treba da skuva žumanca ) i to posolite po ukusu. Onda odjednom izručite brašno i lupajte jako, sve dok se ne pojave mehurići ( klobuci ).Neka Vas ne zbuni što će testo biti jako retko. Kada ste ga izlupali, a mehurića će biti ako je testo retko, umešajte sneg od 3 čvrsto ulupana belanceta.
Smesa ostaje prilično retka.
Uštipke pržite u vrelom ulju kao i svake druge, možda po minut, dva sa svake strane. Ako ih pustite da se duže prže, biće hrskaviji, a ako ih budete vadili većom kašikom, naduće se više i dobiće rupičastu, penastu strukturu.
Kada ih rešetkastom kašikom izvadite iz ulja, ili sa dve kašike između kojih će se izliti suvišno ulje :-) spustite ih na čistu salvetu da se ocede od ulja pa služite.
Ne znam jesu li bolji u slatkoj ili slanoj varijanti. Vi odlučite :-)
Нема коментара:
Постави коментар