Странице

недеља, 12. јун 2016.

pita bez išta

Sastojci :
150 gr. brašna, ovog puta sam koristila tip 500 jer sam greškom kupila :-) može i sa njim ali idealno meko, tip 400
 oko 100 ml. tople vode
još brašna za natiranje
1 kašičica soli
Pomešajte brašno i so, pa po malo sipajte vodu. Nakon toga, verovatno ćete morati da dodate još brašna kako biste dobili nelepljivo testo slično plastelinu. Lako ćete da vidite da je prestalo da "pije" brašno. Umesite ga dobro, do gumenaste strukture pa ostavite lopticu da odmori oko pola sata.
I onda standardna procedura. Ja razvijam na prijanjajućoj foliji koju obilno pospem brašnom. Prvo razvijte oklagijom pa kada ona više ne "radi", počnite rukama. Vrlo je jednostavno, videćete kako se testo lako tegli. Dakle, obe ruke podvucite pod testo i u krug. 
Tako i krajeve.
Kad ste ga razvukli sasvim, premažite mašću celu koru pa presavijte na pola, pa premažite opet ali posolite malo, i tako dok je ne savijete u kvadratić. Nemojte stavljati mnogo masti, biće mnogo masna i pržiće se u rerni.
Razvijte tu koru , premažite opet ali je nemojte saviti u rolat nego nagužvajte i onda savijte u pužića.
Premažite mašću i pecite na 200 oko pola sata, dok ne porumeni. 
Jedite sa jogurtom jer je bez njega malo jača. 
Ako kore posipate sirom, ne morate mnogo da ih nauljite pa će i pita biti lakša i manje kalorična.

Ako Vam se kora pocepa, ništa strašno, samo mažite :-)

*Ako pravite pitu sa nekim filom, ne treba da je premazujete i savijate jer bi mogla da bude " testava" već samo pospite koru sa malo ulja i onda nanesite fil, pa skupljajte rukama sa dve strane prema srediti dok je sasvim ne zgužvate, a onda savijte u puža.

Нема коментара:

Постави коментар