Sastojci :
Testo :
300 gr. mekog belog brašna
1/2 kašičice soli
oko 200 ml. vode
1 kašika ulja
Od
navedenih sastojaka zamesite čvrsto testo, nelepljivo, kao plastelin.
Ako je potrebno dodajte još vode ili brašna ali oprezno, ja sam dodala
možda 2 pune kašike brašna. O izradi testa pisala sam ovde i ovde.
Razlika
je u tome što ovo testo treba da podelite na 4 dela, i da svaki deo
razvijete što tanje, pa će Vam biti lakše, jer ne tanjite celu koru. Na
radnu površinu posutu brašnom stavite lopticu, razvijte je oklagijom
koliko god možete, pa onda podvucite ruke i tanjite u krug. Ako Vam
krajevi ostanu deblji, otkinite ih. Kore će biti prozirne, ali pazite da
ne preterate, kao ja ovog puta. Nadev za ovu pitu je prilično tečan i
zato se jako tanke kore vrlo lako pocepaju i nadev se izlije. Dakle,
neka budu debele kao deblje kore za savijaču.
Ja
sam zaboravila na to, i tanjila, tanjila, tanjila, to se na gotovoj
piti ne vidi, pužići se malo rašire umesto da ostanu deblji, ali u
trenutku pripreme može da Vas uplaši curenje fila na sve strane. I ako
se to desi, nije ništa strašno, ispeći će se pita i biti podjednako
fina, ali možete to da sprečite.
Kada ste razvili sve četiri kore, pripremite fil.
Fil :
1 kašika masti ili ulja toliko da pokrije dno
3 manje tikvice
2 jajeta
200 ml. kiselog mleka
1/2 kašičica soli
malo bibera
Ugrejte
mast pa ubacite u nju tikvice seckane na sitne kocke, posolite i
pobiberite pa dinstajte dok sva voda ne uvri a tikvice se pretvore u
sivkastu masu ne baš primamljivog izgleda. To će trajati možda 20tak
minuta, možda i duže, zavisi od temperature, ali bitno je da najveći deo
vode ispari i da se tikvice raspadnu.
Skinite sa vatre i prohladite, pa dodajte dva umućena jajeta i kiselo mleko.
Promešajte
lepo pa smesom filujte kore. Najbolje je da nadev stavite na sredinu
kore i razmažete tako da bude ravnomerno raspoređen. Nemojte koru da
savijate kao rolat već prvo sa obe strane prikupite pa tek onda
zamotajte onako kako Vam se čini da će nadev biti najbezbedniji. Savijte
u puža i brzo prebacite na pleh pokriven papirom za pečenje.
Uradite to sa sve četiri kore, premažite svakog puža sa malo ulja ili masti, pa pecite na 200 otprilike 40 minuta.
*
Ako mislite da je ovo suviše rizično, varate se. Sa druge strane,
savijačice su meke i sočne toliko da zaista preporučujem da ih probate. A
nadev, naravno, možete da koristite i za filovanje gotovih kora. Mislim
da bi za standardno pakovanje kora od 500 gr. trebalo duplirati mere.
Ali naravno, savijače su mnogo slađe sa domaćim korama, a izrada traje
oko pola sata. Ako prvo stavite tikvice da se dinstaju, pa krenete da
radite testo, uštedećete još vremena.
Нема коментара:
Постави коментар